Interpretacja wyników cholesterol ldl

Pobierz

CHOLESTEROL LDL (tzw. "zły cholesterol") Cholesterol LDL jest to cholesterol zawarty we frakcji lipoprotein LDL, czyli lipoprotein o małej gęstości.Jak przebiega interpretacja wyników?. nie-HDL cholesterol < 130 mg/dl (<3,3 mmol/l) osoby z rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniową, cukrzycą typu 1 lub 2 z np. mikroalbuminurią, osoby z ciężką chorobą nerek.. Poziom cholesterolu LDL należy analizować razem z innymi elementami, które pomagają określić ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej.. Pacjent do badania musi być odpowiednio przygotowany.. nie-HDL cholesterol < 100 mg/dl (<2,6 mmol/l) Indywidualne docelowe stężenie powinien ocenić lekarz.Cholesterol: norma dla osób zdrowych i chorych z umiarkowanym ryzykiem (SCORE <5%) cholesterol całkowity (TC): do 190 mg/dl (5 mmol/l); frakcja LDL - cholesterol: do 115 mg/dl (3 mmol/l) u osób zdrowych, do 100 mg/dl przy umiarkowanym ryzyku; HDL cholesterol dla mężczyzn: ponad 40 mg/dl (1 mmol/l) HDL cholesterol dla kobiet: ponad 45 mg/dl (1,2 mmol/l)Czy wynik cholesterolu LDL w surowicy 57mg/dl jest prawidłowy?. Wysoki cholesterol we krwi jest niebezpieczny przede wszystkim ze względu na jego rolę w rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.. Nie wiem jak odczytać interpretacje: <115 mg/dl u osób zdrowych i z małym ryzykiem sercowo-naczyniowym, <100 " u osób z dużym ryzykiem " " , <70 " u osób z bardzo dużym ryzykiem,po zawale i udarze.Interpretacja wyników badania cholesterolu nie-HDL ..

Jakie są prawidłowe wyniki badań cholesterolu?

200-239 mg/dL - poziom podwyższony.. poniżej 135 mg/dl (3,5 mmol/l); wartości graniczne - 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l); wartości nieprawidłowe - powyżej 155 mg/dl (4,0 mmol/l) Cholesterol HDL: norma.. Lipidogram to badanie laboratoryjne, które określa poziom gospodarki tłuszczowej w organizmie w oparciu o cztery parametry: cholesterol całkowity, frakcje HDL (tzw. dobry cholesterol) i LDL (tzw. zły cholesterol) oraz triglicerydy.Zawartość cholesterolu LDL oznacza się w próbce krwi żylnej.. Zaliczamy do nich: podobne schorzenia w rodzinie, nałóg papierosowy, wiek, płeć, cukrzyca, inne badania laboratoryjne, nadciśnienie tętnicze.Warto wiedzieć, co oznaczają wyniki badań.. Kalkulator oblicza proporcje pomiędzy lipoproteinami i trójglicerydami, pokazuje zależności pomiędzy nimi i informuje czy jesteś obciążony ryzykiem chorób sercowo naczyniowych.uszkodzenia narządów, rodzinna dyslipidemią.. Prawidłowe wyniki cholesterolu całkowitego są wówczas, gdy nie przewyższają 190-200 mg/dl, zły cholesterol (LDL) nie przekracza poziomu 116 mg/dl, trójglicerydy nie są wyższe niż 150 mg/dl, a dobry cholesterol (HDL) przewyższa 45 mg/dl.. To badanie diagnostyczne pozwala wykryć szereg schorzeń.Wynik pomiędzy 200-239 mg/dl opisuje się jako poziom podwyższony, natomiast przekraczający 240 mg/dl - jako wysoki..

Lipidogram - interpretacja wyników.

W wynikach badań podaje się wartości całkowite oraz poszczególne wyniki dla LDL oraz HDL.. LDL-p różni się wyraźnie od stężenia LDL (LDL -c).. 240 mg/dL - poziom wysoki.Lipidogram (cholesterol i trójglicerydy) - norma, interpretacja wyników badań.. Przede wszystkim przez okres 2 tygodni poprzedzających badanie powinien zachować swoją dotychczasową dietę (nie odchudzać się), kilka dni przed badaniem nie spożywać alkoholu, a na badanie powinien przyjść na czczo (14 - 16 godzin po ostatnim posiłku).Cholesterol całkowity: poniżej 175 mg/dl lub 4,5 mmol/l; LDL: poniżej 100 mg/dl lub 2,5 mmol/l; HDL u mężczyzny: powyżej 40 mg/dl lub 1,0 mmol/l; HDL u kobiety: powyżej 45 mg/dl lub 1,2 mmol/l; Triglicerydy: poniżej 150 mg/dl lub 1,7 mmol/l; Pacjent ze stwierdzoną miażdżycą: Cholesterol całkowity: poniżej 175 mg/dl lub 4,5 mmol/lInterpretacja wyników cholesterolu LDL .. U jednej osoby będziemy np. dążyć do obniżenia cholesterolu całkowitego czy frakcji LDL, choć nie można jednocześnie zapominać o trójglicerydach czy frakcji dyslipidycznej nie-HDL..

Pamiętaj, że diagnozę na podstawie wyników badań może postawić tylko lekarz.

Od pewnego czasu w wynikach oznaczenia lipidogramu.. Cholesterol LDL - sposób oznaczania, normy, przyczyny podwyższonego ldl.. Przez Gość adam30, 1 Sierpień 2015 w Kardiologia.. Są to ogólne normy przyjęte dla dorosłej, zdrowej osoby.Co wpływa na interpretację wyników cholesterolu LDL?. Interpretując wyniki, należy wziąć pod uwagę zarówno choroby współistniejące, jak i parametry osobiste, takie jak płeć, wiek oraz ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.. Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze.cholesterol LDL obliczany na podstawie specjalnego wzoru, w oparciu o wyniki pozostałych parametrów lipidogramu.. Wiedza ta już teraz może pomóc ci dbać o zdrowie rodziców, a prędzej czy później przyda się i tobie.. Poziom cholesterolu LDL, określanego także jako "zły cholesterol" uznawane było za wiarygodny marker ryzyka sercowo-naczyniowego, jednak okazuje się, że cholesterol LDL to nie jedyny wskaźnik aterogenny.Naukowcy odkryli, że najważniejszym markerem w chorobach serca jest liczba cząstek LDL (LDL-p), która mierzy, ile cząstek LDL zawierających cholesterol unosi się w krwiobiegu..

Całkowity poziom cholesterolu: poniżej 200 mg/dL - poziom optymalny.

W.lipidogram wyniki interpretacja mmol/lcholesterol HDL: kobiety powyżej 40 mg/dl, trójglicerydy: poniżej 150 mg/dl.. Czynnikiem zwiększającym rozwój miażdżycy jest głównie podwyższone stężenie cholesterolu LDL - tzw. złego cholesterolu, natomiast cholesterol HDL - tzw. dobry cholesterol .Interpretacja wyników.. PROSZĘ O OPINIE O MOICH WYNIKACH.CHOLESTEROL CAŁKOWITY 170,0mg%,HDL-40,0mg%,LDL-65,0mg%,TRÓJGLICERYDY 213mg%,ALT 36 U/L,AST 24 U/L,PSA CAŁKOWITY 0,623ng/ml-Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJE.Lipidogram - wskazania, przebieg, normy, interpretacja.. Jeśli poziom cholesterolu LDL jest wysoki, ale liczba cząstek LDL jest normalna (zwana niezgodnością), prawdopodobnie nie ma powodu do zmartwienia.Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów interpretuje wyniki badań cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL, cholesterolu LDL i trójglicerydów.. Jeśli chodzi o wskaźnik Castelliego (TC/HDL), który ułatwia określić ryzyko występowania miażdżycy, przedstawia się następująco: zdrowi mężczyźni: <4,5, mężczyźni po zawale: <3,5, zdrowe kobiety: <4,0, kobiety po zawale: <3,0.. Interpretacja wyników badania opiera się na podstawie ogólnego stanu zdrowia i przynależności do poszczególnych grup ryzyka sercowo-naczyniowego.. interpretacja wyników; trójglicerydy; cholesterolProśba o interpretację wyniku badania cholesterolu i trójglicerydów.. Jak interpretować lipidogram?. Cholesterol LDL jest to cholesterol zawarty we fra.Podwyższone wyniki cholesterolu to przyczyna miażdżycy.. Za wysoki "zły cholesterol" będzie zaś u chorego na cukrzycę, u którego wynik LDL przewyższa 70 mg/dl.LDL do HDL powinien wynosić 3:1,nie przekraczać 4:1.Ale w twoim przypadku to jest inaczej ,bo HDL jest nieprawidłowe.Możesz podwyższyć poprzez codzienne ćwiczenia co najmniej pół godziny[może rower treningowy,gimnastyka,szybki marsz na powetrzu,rower.. ].Już to pisałemkiedyś,że w mojej rodzinie facet poprawił bez leków HDL z 26 na 52.W ciągu 3 miesięcy-pływał całe lato i jeździł na rowerze codziennie.Ruch wybitnie poprawia HDL.A trójglicerydy może masz za wysokie .Interpretacja wyników cholesterolu HDL, LDL i triglicerydów..


wave

Komentarze

Brak komentarzy.
Regulamin | Kontakt